Шпагат - мотузка

З давніх часів люди прагнули створити собі кращі умови для життя. Піклуючись про домашній затишок, зручність у щоденному використанні різних предметів, покращуючи умови праці, вони покращували собі якість життя. Так люди, застосовуючи творчість і розум, створювали, виробляли й використовували різні пристосування для праці й відпочинку.

Великою потребою в роботі та побуті став предмет, за допомогою якого можна було плести, зв’язувати, обмотувати, зшивати ... На сьогодні таке значення мають нитка, шнур, шпагат-мотузка, канат, різні волокна. Вони виготовляються із різних матеріалів: натуральних і синтетичних. Серед синтетичних мотузок на першому місці виготовлені із неорганічної полімерної сировини – поліпропілену.

Перевага такої мотузки у стійкості до: стирання, ударів; витримуванні високих температур; впливу вологи, світла, хімічних рідин: не піддається до реакції з кислотами, лугами, солями. І разом з тим легка, еластична, екологічно-чиста.

Найбільш поширеною ниткою поліпропіленовою у використанні є шпагат. Йому властиві товщина, сила розриву, вага бухти ... Він буває білий і кольоровий, первинний і вторинний. Білий, синій, сірий – зафарбування не має значення для його властивостей, так виробники позначають тип шпагату, до того ж колір у кожного свій.

Свою популярність здобув шпагат у сільськогосподарській промисловості для упаковування сінажу та соломи в тюки, тому його ще називають сінов’язальним. Тюкування ниткою поліпропіленовою в круглі чи квадратні тюки виконується прес-підбирачами. Люди високо оцінили механічний спосіб обробки збирання сінажу і зберігання в тюках для довготривалого використання, бо це економить час і затрати в роботі, зменшує розміри місця для зберігання продукції, є зручним у перев’язаній упаковці.

Але крім такого застосування, шпагат поліпропіленовий зручний і в інших господарських справах. Оскільки він добре зберігається, не вступає в хімічні реакції та міцний, здобув призначення в якості перев’язувальної шпагат-мотузки. Ним обплітають віники, очерет; зав’язують мішки ; роблять щітки для побілки вапняком. Властивості еластичності й водночас стійкість до зламів, знайшли застосування цього шнура в обв’язуванні макулатури, квадратних пакувань. Значне використання шпагату в рослинництві, завдяки витримці високих температур, вологи, ультрафіолетових променів, не гниттю, в тепличних господарствах для підв’язки помідор, огірків, ягідних культур …

Завдяки непреривній, майже необмеженій довжині, знайшов використання для плетіння канатів, мотузок різної товщини. А у будівництві незамінним засобом для розмітки побудов.

Та творча фантазія людей не тільки знайшла використання шпагату у господарстві, а й побачила в ньому красу для дизайну інтер’єру та різних предметів. З нього плетуть абажури, килимки, валізи, оздоблюють різні вироби, виготовляють прикраси для інтер’єру.

Якої б довжини шпагат-мотузка не була, але колись закінчується. Треба зупиняти свою роботу, що потребує лишньої години: замінити бобіну, знову зв’язати його. І добре, якщо бухта велика. До того ж чим менший моток, тим він дорожче.

Тому закуповуючи шпагат, купуйте не малі бухти 0,1 – 1 кг, а великі 4, 5, 9,10 кг.

Схожі статті
У сучасному світі є багато видів поліпропіленових шпагатів з різними характеристиками і властивостями. Призначені для рулонних, тюковочних, мало - і великогабаритних прес-підбирачів з різним ступенем ..