Властивості шпагату

Поліпропіленова нитка - це особливо міцна тонка мотузка для упаковування, підв'язки, зшивання та інших потреб. Таку нитку ще називають шпагатом, значення слова «шпагат» походить від італійського «spaghetto», що означає - вузька мотузка. Виготовляється шпагат скручуванням натуральних або хімічних волокон.

До синтетичних відносяться поліпропіленові, капронові і віскозні шпагати, до натуральних - джутові, льняні, конопляні і паперові. При виготовленні шпагату в структурі буває скручена одна нитка або кілька ниток і пряжею в протилежних напрямках. Одним з найбільш високоміцних і дешевих у виробництві є шпагат з поліпропілену. Цей полімер має кристалічну структуру, стійкий до хімічного впливу і не піддається гниттю.

Використовується шпагат поліпропіленовий (сінов'язальний) шпагат в агропромисловому секторі для тюкування сіна і соломи, в теплицях, будівництві, у виробництві і упаковці друкованої продукції, в банківській справі та інших сферах. Надзвичайно поширений в країнах Європи, Америки і колишнього Радянського Союзу.

Намотується в бухту без тримача, тому розмотувати можна як зовні так і з внутрішньої частини бобіни. Для того щоб краще зберігався, шпагат поліпропіленовий упаковується в поліетиленову плівку поверх бухти. І скріплюється пласкою стрічкою по дві штуки.

Як і будь-який товар, шпагат сінов'язальний поліпропіленовий має ряд властивостей. Єврошпагат допоможе вам розібратися в цьому.

Лінійна щільність, текс (Linear density):

Одиниця лінійної щільності TEX застосовується в вимірах волокон і ниток. Термін ТЕКС пішов від латинського слова TEXA, що означає - ткати. Позначає вагу одного кілометра (г / км). Наприклад, позначення шпагату з показником текс 2000 означає, що вага 1км = 2000 грам (2 кг).

Міцність розриву, кг (Breaking strength):

При обв'язці тюка в прес-підбирачі на шпагат діє розтяжна напруга. Здатність матеріалу витримувати це навантаження називається міцність на розрив, вимірюється в кілограммах. В шпагату ТЕКС 2500 г / км, сила розриву близько 98 кг.

Сила розриву в вузлі, кг (Knot strength):

Як відомо, вузол - це найслабша частина мотузки або нитки. Саме в них відбуваються розриви сінов'язального шпагату при тюкуванні. При зв'язуванні здатність витримувати навантаження скорочується до 50-60%. Так сила на розрив у вузлі шпагату ТЕКС 2500 становить близько 53 кг.

Стійкість до УФ (UV Resistance):

Вже не секрет, що стійкість сінов'язального шпагату до ультрафіолетового випромінювання є важливим критерієм при виборі та купівлі. Поліпропілен вступає в фізичні і хімічні реакції при взаємодії з ультрафіолетом і киснем при зберіганні тюків. Багато факторів впливає на збереження шпагату: — плотність — термостійкість, — наявність стабілізаторів, — стійкість до розтріскування, — тип волокна і інші. Завдяки численним випробуванням в Європейському союз були знайдені оптимальні формули добавок УФ стабілізаторів і антиоксидантів, які оберігають нитку від руйнування.

Тому, вибираючи ЄВРОШПАГАТ, Ви будете впевнені в якості та довговічності сінов'язального шпагату.

Схожі статті
У сучасному світі є багато видів поліпропіленових шпагатів з різними характеристиками і властивостями. Призначені для рулонних, тюковочних, мало - і великогабаритних прес-підбирачів з різним ступенем ..